Wie een wonder wil zien hoeft alleen maar naar een kind te kijken! officieel groene kinderopvang

Uitreiking Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang

 

Op vrijdag 26 juni 2020 heeft Harma Vos van  Gastouderopvang t vosje  het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang ontvangen!

Het kwaliteitsmerk wordt door Stichting Groen Cement uitgereikt aan  kinderopvanglocaties die zich structureel inzetten om natuurbeleving en ´groen´ buitenspelen een stevige plek te geven in de kinderopvang.  Bijzonder om te vermelden dat het nu gaat om een gastouderopvang, en geen kinderdagverblijf.

Belangrijk criterium voor het behalen van het kwaliteitsmerk is dat alle kinderen elke dag naar buiten gaan en dat ze spelenderwijs leren omgaan met de natuur door bijvoorbeeld bezig te zijn met de seizoenen en met zaaien en oogsten. Er is sprake van een buitenruimte die uitnodigt om de natuur te ontdekken en te beleven. Bovendien is op deze locaties natuur verankerd  in het pedagogisch beleidsplan en wordt er regelmatig over gecommuniceerd met ouders.

Groen Cement heeft een checklist ontwikkeld op basis waarvan bekeken wordt of een locatie in aanmerking komt voor het kwaliteitsmerk groene opvang.

 

Gastouderopvang t vosje voldeed aan alle gevraagde kenmerken.

Ik heb in onze tuin leuke hoekjes gecreëerd waarin de kinderen worden uitgedaagd tot spel met allerlei natuurlijke materialen. Zo is er een modderkeuken, een mini moestuin die we samen met de kinderen onderhouden en hebben we verschillende natuurlijke materialen die uitnodigen tot spel.

Daarnaast heb ik een samenwerking met de natuurspeelplaats en het voedselbos waar wij onze eigen voedselbos tuin hebben gekregen en samen met de kinderen beheren en onderhouden wij deze. We genieten en leren samen zo veel over zaaien en oogsten en groeien en bloeien. Ook heb ik een leuke samenwerking met de kinderboerderij, ik ben inmiddels donateur en samen beleven wij vele leuke activiteiten op de kinderboerderij met de dieren en met de seizoenen.

 

Natuurbeleving en buiten staat centraal staan in onze dagelijkse activiteiten. Buiten gebeurt het en ik denk dat de kinderen het beste de wereld kunnen ontdekken door buiten te spelen en zo ontzettend veel leren. Daarom ook erg trots op dat ik nu officieel groene kinderopvang ben.

Zaaien en oogsten is een terug kerende activiteit, waardoor de kinderen veel leren over groeien, zaaien en oogsten en de seizoenen. ze leren over hoe planten en onze groente en fruit groeien.zaaien en ogsten.  Jong geleerd is oud gedaan.

Wij zijn elke dag buiten, ons motto slecht weer bestaat niet slechte kleding wel.

Buiten gebeurt het!

 

Wat ben ik trots dat ik nu ook van groen cement het kwaliteitsmerk groene opvang heb mogen ontvangen. Door hard werken en bezig te zijn met mijn passie de kinderen en het belang van buiten spelen en buiten ontdekken is dit toch wel een belangrijke mijlpaal voor mij.  Deze erkenning is een kers op de taart en ik hoop zo andere gastouder collega’s en kinderopvang te kunnen inspireren. Een leuk detail is dat er nog niet zo veel gastouders dit keurmerk (5 in heel nederland)  hebben ontvangen en ik de eerste ben in Kampen.

 

 

Stichting Groen Cement is ontstaan vanuit het besef dat steeds minder kinderen regelmatig buitenspelen in de vrije natuur. En dat terwijl dit heel belangrijk is voor hun welzijn en fysieke en sociaal/emotionele ontwikkeling. Groen Cement vindt het belangrijk dat kinderen spelenderwijs de natuur ontdekken, zich kunnen verwonderen en kunnen leren hoe zij er zelf goed voor kunnen zorgen. De activiteiten van de stichting zijn vooral gericht op de kinderopvang. 

Voor meer informatie over het kwaliteitsmerk: http://www.groencement.nl/